Alles over Hendrik Ido Ambacht...
15jan 2011

Harmonium en klarinet in Duyschot Concert

Zaterdag 15 januari 2011 vanaf 16:00 uur.

Wie de geur van spruitjes in de neus krijgt bij het horen van het woord ‘harmonium’ zou toch eens op zaterdagmiddag 15 januari naar de Dorpskerk in Hendrik-Ido-Ambacht moeten gaan luisteren naar de bespeling van Dirk Luijmes op dit instrument. De herinnering is vaak de herinnering aan een kwalitatief niet hoogstaand instrument dat ook nog vaak verre van artistiek werd behandeld. Dirk Luijmes weet er wél raad mee: bij hem krijgt het eerherstel. Samen met de klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer brengt hij een romantisch repertoire dat uitstekend kan worden gespeeld op een harmonium.

Het gaat te ver om een volledige uiteenzetting te geven over het harmonium. In de nieuwsbrief die stichting uitgeeft (ga daarvoor naar de website www.duyschot.nl), wordt nadere achtergrondinformatie gegeven over dit instrument dat vooral inde tweede helft van de 19e eeuw en de eerste helft van de 20e eeuw populair was. Enkele korte opmerkingen als aanduiding volgen hier. Hoewel het gemakshalve wel aangeduid werd met ‘orgel’ omdat het een toetseninstrument is en vaak als begeleidingsinstrument in gezinnen werd gebruikt, ontstaat de toon in een harmonium door het in trilling brengen van tongen net als dat bij een mondharmonica en een accordeon het geval is en niet zoals bij een orgel d.m.v. het aanblazen van pijpen. Een harmonium kent wél net als een orgel registers waardoor verschillende klankkleuren geproduceerd kunnen worden. Tijdens het concert is een type harmonium te horen dat wordt gekenmerkt door een grote dynamiek (verschil tussen hard en zacht), het zgn. drukwindharmonium.

Dirk Luijmes volgde een conservatoriumopleiding (orgel, klavecimbel, kerkmuziek) en een universiteitsstudie (muziekwetenschap). Hij trad op talloze internationale podia op met gerenommeerde koren (bijv. Nederlands Kamerkoor) en orkesten. De laatste tien jaren profileert hij zich steeds meer als professioneel harmoniumspeler. Componisten als Willem Breuker en Daan Manneke schreven composities voor hem. Dirk Luijmes was eerder als organist in een Duyschot Concert te horen samen met de blokfluitiste Sabine d’Hont.
Lars Wouters van den Oudenweijer (1977) haalde eerste prijzen bij diverse Internationale concoursen. In 1999 debuteerde Lars met een recital in het Concertgebouw te Amsterdam. Daarna volgden vele optredens op vele podia in binnen- en buitenland. Lars is verbonden aan het Brabants conservatorium als hoofdvakdocent klarinet. Ook speelt hij in het Orlando Blaaskwintet en treedt regelmatig op in The Academy of Saint Martin in the Fields.

Het programma kreeg de titel In de Parijse Salon en bevat werken van Debussy, Bizet, Stravinsky, Mc Kay, Franck, Fauré en De Boeck

Toegang: € 9,00 / CJP/65+: € 8,00
Kinderen t/m 12 jaar: gratis

Contactinformatie:
Locatie: Dorpskerk, Kerkplein, Hendrik-Ido-Ambacht
Website:http://www.duyschot.nl


Deel dit bericht met je vrienden!