donderdag 20 januari 2022

Alles over Ambacht

Lezing: De Utrechters dromen van Rome

Lezing: De Utrechters dromen van Rome

08 oktober 2009
Van 20:00 uur tot en met 22:00 uur

Deze nieuwe opstelling in het Centraal Museum in Utrecht met topstukken van internationale allure geeft weer hoe de Utrechtse Oude Meesters al vanaf de 16de eeuw werden geïnspireerd door hun Italiaanse collega´s. Op hun beurt vormden zij een inspiratiebron voor de 17de-eeuwse Hollandse Meesters als Rembrandt, Johannes Vermeer en Frans Hals. Voordat de typische Hollandse schilderkunst van de 17de eeuw in steden als Amsterdam en Haarlem tot bloei kwam, was Utrecht namelijk hét schilderkunstig centrum van de Noordelijke Nederlanden. ‘Utrechters dromen van Rome’ toont de ontwikkeling van deze unieke schilderstraditie. Jan van Scorel, de beroemdste Noord-Nederlandse schilder van zijn tijd, bereikte Rome al in 1522 waar hij Rafaël opvolgde als conservator van de Vaticaanse collecties. Na terugkeer beïnvloedde hij vele tijdgenoten maar ook latere generaties schilders uit Utrecht en daarbuiten. Alle topstukken van Scorel uit de collectie worden in de nieuwe opstelling getoond.  

Docente:  mevr. Monique Hanrath.  Kosten: € 16,50

Info

Organisator:

Adres:

Telefoon:

E-mailadres:

Website:

Volksuniversiteit Bouquet

Witte de Withstraat 59

681 35 43

info@volksuniversiteit-bouquet.nl www.volksuniversiteit-hiambacht.nl
Deel dit bericht met je vrienden!